December 2, 2010


Лимонова торта

Продукти:
- за тестото:
- 150г брашно
- 25г захар
- 125г масло
- 1 лъжица вода

За Крема:
150 ml сметана за готвене
100г захар
4 яйца
Лимоновата кора на 3 лимона
175 ml лимонов сок
Пудра захар

В съд размесете тесто от захарта, брашното и маслото, нарязано на парченца, ползвайте миксер, тестото трябва да стане на гранули. Добавете лъжица вода и продължете да месите с ръце. Готовото тесто увийте в прозрачно фолио и го сложете в хладилника за 30 минути. След това го извадете и разточете върху набрашнена повърхност. Количеството е подходящо за форма 24см. Прехвърлете блата в тавичката и направете дупки с вилица, както е показано на снимката и върнете блата обратно в хладилника за още 30 минути. Преди да започнете да печете блата, покрийте го с хартия за печене и изсипете отгоре боб (ориз, леща, каквото имате), за да не позволите на блата да се надигне. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна 15 минути.
Извадете блата от фурната, махнете хартията за печене и боба и върнете във фурната за още 15 минути.
През това време пригответе крема:
В съд разбъркайте с тел яйцата със захарта и лимоновата кора, добавете лимоновия сок и сметаната, като продължавате да бъркате. Трябва да получите рядка течност.След изтичане на вторите 15 минути извадете блата и изсипете половината от крема върху него и върнете тортата във фурната за 10 минути, извадете след това и изсипете останалия крем и върнете във фурната за още 10 минути. Извадете тортата от фурната и я оставете да изстине, след това можете да я поръсите с пудра захар. Обикновено кремът по време на печене се сцепва на места, но тортата е много вкусна и си заслужава да се направи, за обобщение:
Тестото стои:
2 пъти в хладилника за по 30 минути
пече се 2 пъти за по 15 минути със и без фолио
кремът се запича също на 2 пъти за по 10 минути
Общо нужно време за приготвянето и 2 часа.
Добър апетит и следвайте снимките, за да не пропуснете нещо.

No comments:

Post a Comment