January 17, 2012





 
Crostata di ricotta
Ricotta cheesecake



Продукти:

450 g рикота
120 ml сметана за готвене
2 яйца
1 жълтък
75 g пудра захар
фино настъргана кора на един портокал
фино настъргана кора на един лимон
                                                                                    


За тестото:

175г пресято брашно
3 супени лъжици пудра захар
щипка сол
115г нарязано на парчета нетвърдо масло (стайна температура)
1 жълтък

Пресейте брашното, добавете пудрата захар и солта върху студен работен плот. Направете кладенче в средата и добавете нарязаното масло и жълтъка. Мачкайте докато получите тесто:) Не твърде дълго. Имайте пред вид , че маслото при твърде дълго обработване се разтапя и така тестото ще стане твърде меко. Отделете една четвърт от тестото, останалото разточете във форма за торта с подвижно дъно 23 см, намазана с масло и поръсена с брашно. Оставете да престои 30 мин може и в хладилник. През това време загрейте фурната на 190 градуса и пригответе пълнежа. Смесете рикотата със сметаната, яйцата, жълтъка, захарта, портокаловата и лимоновата кора в голяма купа и бъркайте докато се получи хомогенна смес. Надупчете тестото във формата с вилица, покрийте го с хартия за печене или фолио и отгоре изсипете зърна боб или ориз, които да го покриват напълно за да не позволят на тестото да се надигне. Печете 15 минути и извадете от фурната. Махнете фолиото с боба и оставете да изстине. Изсипете вътре крема и изравнете повърхността.От отделеното тесто нарежете ленти като за пай или други форми и ги поставете като украса отгоре. Печете около 30-35 мин до златист цвят. Извадете от фурната и оставете да изстине, внимателно отстранете страничната част от формата, оставяйки чийзкейка върху основата.

No comments:

Post a Comment